About

Jag, Caroline Karlström har sedan 1997 arbetat med kommunikation i olika former med tyngdpunkt inom digitalt och webb. Jag startade eget under min första mammaledighet 2002 och har både arbetat som inhyrd konsult, tagit egna uppdrag, underkonsult till byråer samt arbetat i olika nätverksprojekt.

Mitt första jobb var som originalare på reklambyrån Publicera och rekryterades därifrån till Jerry Bergström AB, detta var år 1998. Jerry Bergström AB var då en av landets främsta PR-byråer och Jerry såg tidigt att Internet skulle bli en viktigt plattform för information, kommunikation och marknadsföring.

Han var tidig med mycket även om han själv inte ens hade en fungerande dator på sitt kontor på Strandvägen. Jag minns när han stod vid Reuter-skärmen och höll datormusen i luften och vevade och undrade varför inget hände. Han la ner musen, skakade på huvudet och gick in till sitt rum där han tog av sig skjortan och åt klart sina kräftor.

Jag var med och byggde upp JBAB Interaktiv – en avdelning med erbjudanden inom webbutveckling, webbsajter, intranät, extranät och kampanjer. Efter ett par år blev jag ansvarig för avdelningen som då även erbjöd trycksakstjänster och ombildade till eget dotterbolag som jag då blev VD för, vi kallade bolaget för Clever – en del av Jerry Bergström AB.

Under min tid hos Jerry Bergström arbetade jag exempelvis med; Finnair, Lindex, Stockholms Stadsdelsförvaltning, MTV, Gillette, H&M och Vemdalen.

Efter det att jag startat eget blev jag anlitad av läkemedelsbolaget Pfizer som inhyrd webbkonsult. Jag har där varit med och byggt upp svenska Pfizers närvaro på webben och också arbetat med samordning och skapa enhetlighet i företagets olika webbplatser. Jag kom in i företaget då Pfizer precis förvärvat Pharmacia och stod inför stora utmaningar inom varumärkesbyggande, kommunikation, information och marknadsföring. Det senaste året har uppdraget handlat om att anpassa kommunikationsarbetet på Internet efter organisation, framtid och medielandskapets förändrade roll och mitt uppdrag har varit begränsat vilket gjort att jag fått in en hel del nya uppdrag och kunder.

Communication Karlstrom AB

I företaget Communication Karlstrom AB arbetar även min man Anders Karlström. Anders är PR-konsult och var med och startade Medial Kommunikation efter 5 år hos Jerry Bergström AB. Anders har arbetat inom Communication Karlstrom sedan 2006 och haft uppdrag som inhyrd PR-chef och informationschef på Coca-Cola samt uppdrag som informationschef på Marginalen & Bank2.

Pfizer är fortfarande en av mina kunder men jag arbetar även i ett antal andra kommunikationsprojekt med kunder; UC (Upplysningscentralen), Kanal 5, Bokförlaget Langenskiöld, Poseidon, Fazer, Marginalen och Zdar.

Samarbeten & partners

Under de senaste året har jag samarbetat med Johan Ronnestam, strateg, Art Director, Creative Director, copy, mm. Vi arbetar i nätverk och tar in relevanta kompetenser beroende på uppdrag. Han är dessutom en väl anlitad föreläsare och jag kan starkt rekommendera honom som inspiratör och talare inom ämnen som nya medier, varumärke och framtidens kommunikation.

Mina roller

Jag har drivit och lett projekt inom kommunikation i ca 13 år nu. Jag har lång erfarenhet av både byråvärlden och företagssidan. Jag har insyn och kunskap i alla delar av digitala kommunikationsprojekt (analys, teknik, design, copy, seo, strategi, planning, lansering mm) och kan både ge konstruktiva idéer såsom ifrågasätta lösningar.

Jag har drivit projekt (små till väldigt stora) och anammar en praktisk syn på de roller jag tar i projekten dvs projektledning, strategi och analys. Alla projekt är olika, det är olika förutsättningar, budget, omfattning, mål, syften mm men framförallt människor. Vi människor är mycket lika men väldigt olika.

Mitt arv

“Utvecklingen inom det grafiska yrket kommer gå genom elektriciten och ljuset” detta skrev min farfars far Waldemar Zachrisson 1910. Visst hade han rätt. Waldemar var boktryckare, han grundade aktiebolaget Wezäta (Wald. Zachrissons Boktryckeri AB). 1924 övergick bolaget till Esselte. Waldemar lär ha väckt människor till förståelse för böcker och bokstäver. Till medvetande om att samråd behövs. Om att kampen för kultur aldrig får sluta.

Min farfar, Bror, gick i sin pappas fotspår och utbildade sig till fil. dr och blev rektor vid Grafiska Institutet (1944–1973), Institutet för högre kommunikations- och reklamutbildning (1953–1964) samt Journalistinstitutet (1959–1961).

Bror Zachrisson gjorde insatser inom läsbarhetsforskning och gav ut flera böcker inom grafisk formgivning. Han tog initiativet till grafisk högskoleutbildning i Sverige. Även min pappa, Björn, fortsatte traditionen inom det grafiska yrket. Han arbetar med trycksaksproduktion för galoppsporten i Sverige men har också ett eget bokförlag, Officina Fraterna ” där han givit ut ett antal böcker. Min “utbildning” började hos pappa. Han var en av de första som började använda “desktop publishing”,  Macintosh och Adobe Pagemaker för att sätta böcker och trycksaker.

5 Replies

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *