Kommunikation – precis som i kroppen

Ibland kommunicerar vi även på kroppenKroppen är uppbyggd av celler. Varje cell kan föröka sig, ta emot olika typer av information och sköta sin egen ämnesomsättning. Även om cellerna fungerar på ett likartat sätt finns det skillnader mellan dem. En del celler har till exempel specialiserats på att ta emot information. Precis som vissa människor.

Alla celler är inte helt lika, utan har olika uppgifter. Därför har de också lite olika utseende. Nervceller har till exempel långa trådliknande utskott så att de kan leda information till andra delar av kroppen.

I cellmembranet (cellens skal) finns också så kallade receptorer, eller mottagare. Receptorerna består av proteiner som kan binda andra ämnen till sig, exempelvis hormoner. Ämnena som binds till receptorerna kallas signalsubstanser, och ger viktig information till cellens inre. Informationen kan till exempel påverka cellens ämnesomsättning eller andra funktioner.

Varje signalsubstans passar bara till en egen sorts receptor. Man kan jämföra det med en nyckel som bara passar i ett visst lås. Det är viktigt att signalsubstansen bara binder sig till sin egen typ av receptor. Annars överförs informationen inte på rätt sätt. Inuti vår kropp försegår alltså kommunikation precis som utanför. Vi vill skapa kommunikation som fastnar hos rätt personer. Sen vill vi att signalsubstansen dvs budskapet ska nå fram och på något sätt påverka individen.

I cellen finns flera små “organ” som cellen behöver för att kunna överleva. Mitokondrier är cellens kraftverk och bildar energirika kemiska ämnen från kolhydrater, fett och proteiner, som man får i sig med maten. När de energirika ämnena sedan bryts ner i kroppens celler frisätts energi, som behövs för olika processer. Även här är liknelsen slående – för att få en person att faktiskt göra en handling behövs energi. Vi måste alltså finna vad som motiverar personen för att sedan kunna trigga en handling, en beteendeförändring, ett köp, ett besök.

Ja, det finns många metaforer vad gäller kommunikation inne i kroppen och utanför – och vem vet hade jag arbetet 6 år med vägverket hade jag liknat kommunikation med eu-moppar, motorvägar och heldragna linjer. Min tolkning är ändå att den digitala kommunikationen ska utgöra hjärtat i kommunikationen därifrån kan allt flöda och förstår man dessa mekanismer så vet man också hur man skapar kommunikation som fungerar idag och ett tag framöver även om det visar sig i planningfasen att för en viss uppgift lämpar sig en traditionell printkampanj bäst – ja, även idag.

Forskningen om stamceller, någon?

This entry was posted in kommunikation. Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

One Comment

  1. Posted 27 May, 2010 at 11:39 pm | Permalink

    bra borjan

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>